links.stat

Adj meg egy URL-t

english mi ez?

Mi ez?

A különböző Facebook social widgetek (Like, Activity Feed, stb.) által mutatott számok nem egyszerűen a lájkok vagy megosztások számát jelölik, hanem egy aggregált számot mutatnak, melybe beleszámít az adott URL-re érkezett lájkok száma, a megosztások száma, és hogy hány komment érkezett ezekre a megosztásokra a Facebook-on.

Hogy ez miért nem teljesen mindegy? Előfordulhat például, hogy egy URL-hez tartozó Like gomb mellett a 1234 szám mutatkozik, mintha annyian lájkolták volna, a valóságban pedig mondjuk 2 ember megosztotta, 2 ember lájkolta, 1230 pedig odaírta mellé hogy ez egy halom szar. Naugye!

Ezek az adatok egyáltalán nem titkosak, a Facebook API-k segítségével több különböző módon is elérhetőek: egyszerű URL-be foglalt lekérésekkel XML vagy JSON formátumban (FQL), vagy PHP-vel is hozzáférünk (Facebook link statisztika PHP-ből by cadmagician). Az én megoldásom a JavaScript SDK-n keresztül operál (a FB.Data.query és a link_stat FQL tábla használhatával), a vizsgált URL-eket pedig cookie-ba menti.

(szajmon csinálta.)

bezár